ESL – naaiwerk
CAPU – couture

Vanaf 2003 ging Marja aparte namen gebruiken voor haar gewone kledingwerk en voor het maken van speciale ontwerpen. Verstelwerk en naaiwerk op bestelling, onder meer voor Anne, Sjan en Trees, bleef ESL. De couture kreeg een sjiekere naam: Capuchon Rouge, later afgekort tot CAPU.

Modeatelier Een Steekje Los (ESL)

Een goed bewaarde e-mail

In januari 2000 maakte Marja met haar e-mailprogramma een prachtige nieuwsbrief voor haar modeatelier, dat ze met de nodige zelfspot Een Steekje Los noemde.

Op zaterdag 22 januari 2000 kwam de nieuwsbrief per e-mail naar de Academielaan: Ha Harrie, hier is de eerste uitgave van het ESL-nieuws. In de nieuwsbrief presenteerde Marja haar wintercollectie 1999-2000.

Pakweg een jaar later verbouwden we onder de deskundige leiding van Simon Baken deze e-mail en maakten er een webpagina van. Nu, mei 2009, komt-ie dan online – 'n beetje (te) laat dus. Marja's tekst uit 2000 is volledig gehandhaafd en de lay-out van haar nieuwsbrief zo goed mogelijk.

logo Atelier ESL nieuws

Jaargang 1 - nr 1

topstukken uit de couture-collectie van ESL

winter 1999-2000

GESTAPO

Deze jas is gemaakt van kunststof en dus waterdicht. Ik draag hem als ik denk dat er mogelijk een buitje gaat vallen. Kees noemt deze jas mijn Gestapo-jas; waarschijnlijk vanwege het glimmend zwart en de dubbele rij knopen.

jas 'Gestapo', voorzijdejas 'Gestapo', achterzijde


CC-1925

De winterjas is gemaakt van kunstbont; het is een kopie van een beige nerts uit 1925 van Coco Chanel (foto rechts). Door het zwart lijkt mijn jas echter veel zwaarder en de belijning komt minder tot haar recht dan bij het origineel. Dat is eigenlijk wel jammer. Verder een lekkere jas, die ik de laatste tijd vaak draag.

winterjas, kunstbontBeige nerts, Chanel 1925


CHANEL-PEKSKE

Dit prototypische Chanel-mantelpakje (rechte rok met kort jasje met biezen, borstzakjes en koperen knopen) is hier uitgevoerd in recycle-materialen: een oude bontjas en een coupon gordijnstof. Alleen de knopen zijn nieuw; die kostten me dan ook weer een vermogen.

Chanel-mantelpakje 1Chanel-mantelpakje 2


KANTEN SPIJKERJASJES

De kanten jasjes hebben de vorm van een spijkerjack. Het blauwe pakje links is nieuw. Het bruine jasje heb ik een paar jaar geleden al eens gemaakt. Ik ga dit model nu ook uitvoeren in witte lammy. Een superjack!

blauw kanten jasjebruin jasje


Dit T-shirt is gemaakt van velours de panne. Ik heb het gemaakt bij het kanten pakje. De kraag is geïnspireerd op een stropdas.

T-shirt, velours de panneblauw T-shirt


mode-atelier Een Steekje Los
Marja van der Pasch
antoniusstraat 11
5038 dk tilburg
013-1234567

e-mail Marja van der Pasch

Coco avant Chanel

Poster Coco avant Chanel met sigaret

Op 28 mei 2009 kwam de film Coco avant Chanel van Anne Fontaine uit. Voor Marja een jaar te laat. Wat zou ze die film graag gezien hebben. Marja hield van biopics en van kostuumfilms. Ze was bovendien fan van hoofdrolspeelster Audrey Tautou. Maar dat zouden slechts bijzaken zijn geweest: de film gaat over Chanel!

Het "Chanel-pekske" en de CC-1925 uit de nieuwsbrief hierboven maakte Marja niet zomaar toevallig. Ze bewonderde Gabrielle Chanel, die "vrouwen verloste van de opgetuigde-kerstbomenmode uit de belle époque." (Olivier Kerkdijk, VPRO-gids 21/2009)

Over de film Coco avant Chanel

Portret Coco Chanel

Over Coco ChanelDe andere onderdelen van Kleding