Marja en opera

Programmaboekje opera Carmen

Omslag programmaboekje
Tilburgs Operakoor Concordia
Voor de uitvoering van de opera Carmen in 1997

Marja hield van opera. Haar favoriete opera's waren Carmen van Bizet en La sonnambula van Bellini.

Carmen en La sonnambula

Eind jaren '90 was Marja lid van het Tilburgs Operakoor Concordia en ze zong in het koor bij de uitvoering van Carmen in 1997.

cd-hoes La sonnambula, met Joan Sutherland

cd-hoes La sonnambula

Daarna werd La sonnambula (De slaapwandelaarster) van Vincenzo Bellini ingestudeerd. Marja kende deze opera zowat van buiten en had er uitvoerige documentatie over. Regelmatig draaide ze haar cassettebandjes met La sonnambula.

Toen ik eens de opname met Maria Callas had gedownload en voor Marja op twee cd's had gebrand, vond ze dat heel lief. Ze peuterde me evenwel diplomatiek aan m'n verstand dat de uitvoering met Joan Sutherland toch wel véél mooier was. Ik wist wat me te doen stond!


Opera Jupiter Amans van Wagenaar - december 2001

Deining zingt Jupiter Amans

Jupiter Amans

We kenden elkaar nog geen maand of Marja probeerde me al over te halen mee te gaan naar 'n opera. Nou was ik wel fan van deze Opera, maar gezongen, klassieke opera kon me niet zo bekoren.

Het is Marja één keer gelukt. In december 2001 gingen we naar Jupiter Amans, een opera van Johan Wagenaar, uitgevoerd door het Tilburgse koor Deining. Ik moest toegeven: mooi en… leuk! ('t Is een nogal humoristische opera.)

Carmen – La sonnambula – Callas – Sutherland


Heikese kerk, 8 december 2008

Heikese kerk
8 december 2008

Marja - Heikese kerk, 8 december 2008

Voor de kerkdienst
8 december 2008

Na de uitvaart, 8 december 2008

Na de kerkdienst
8 december 2008

Heikese kerk

In augustus 2008 werd me duidelijk dat Marja het méénde, toen ze zei dat ze een kerkdienst wilde. "In de Heikese kerk, Har." Ik probeerde nog even: "Maar je bent toch atheíst, Van der Pasch?" Het mocht niet baten. Haar besluit stond vast

Ik dus braaf naar de pastorie gebeld om te vragen of het kon. Ja, mevrouw Baken woont in de juiste parochie, dus dat kan. Marja was helemaal opgetogen.

De muziek tijdens de afscheidsdienst

We bespraken ook welke muziek er in het crematorium te beluisteren zou zijn. Even heeft Marja Manic Depression van Jimi Hendrix overwogen, en ook ons beider lievelingsnummer Infected van Bad Religion (sic). Uiteindelijk hield ze van haar lijstje drie héél verschillende stukken muziek over, namelijk van Maria Callas, Philip Glass en Joy Division. Ons gesprek verliep langzaam, het maken van het lijstje moeizaam, maar Marja had toch mooi weer wat geregeld. Lees verder (en luister) op de pagina over de muziek tijdens de afscheidsdienst

Foto's: Maarten Fleuren